Hva er SEO?

Oppsummering

Søkemotoroptimalisering eller SEO, handler om å havne høyere opp på Googles organiske søkeresultater (og andre søkemotorer, men mest Google) ved søk. Med dette menes det under Google Ads-resultater eller potensielle GMB (Google My Business) resultater.

 

Hvorfor velge SEO:

  • Du slipper å betale for annonser
    • Sammenlignet med å annonsere via Google Ads, slipper du å forsvinne fra resultatlista når du slutter å betale.
  • Kan påvirke Google Ads annonser på en positiv måte
    • Har kunden Google Ads, som peker til samme undersider vi gjør SEO-arbeid på, vil dette påvirke annonsene positivt.
  • Ca 3 millioner nordmenn bruker søkemotorer daglig.
    • Nå ut til ditt marked, enten det er nasjonalt, eller mer lokalt.

 

Info ligger også på: annonsere.gulesider.no/sokemotoroptimalisering

Prisene for vårt SEO produkt finner du også her i Price Book.

Har du ikke tilgang? Hør med salgslederen din.

New York location

Mariell Bråten

SEO-ANSVARLIG

MARIELL.Braten@
gulesider.no

901 06 618

New York location

Yngve Berg

SEO/Ads/Facebook

yngve.berg@
gulesider.no

976 77 539

Søkeresultatsfeltet - Hva er SEO?

Denne illustrasjonen viser søkeresultatsfeltet i Google. Avhengig av hvilket søk som blir gjort, vil resultatet se annerledes ut. Det som er felles for alle søk, er organiske resultater (SEO). Noen ganger kan det vises 1-4 Google Ads-annonser, av andre ganger ingen. Søk knyttet til stedsnavn vil som regel alltid gi et GMB (Google My Business) resultatfelt.

 

Hierarkiet til søkeresultatsfeltet i Google er som følger:

1. Google Ads-annonser / Google Shopping-annonser

2. GMB / Maps-resultater

3. Organiske resultater (SEO)

 

SEO-pakkene vi tilbyr

De viktigste hovedpunktene ved hver pakke:

  • SEO Start: 1 søkeord
  • SEO Standard: Opp til 5 søkeord
  • SEO Pro: Opp til 10 søkeord
  • SEO Enterprise: Minimum 4x konsulenttimer hver mnd (vi utfører samme arbeidet her som på de andre pakkene, men tar for oss mer arbeid avhengig av hvor mange konsulenttimer) (Må også avklares på forhånd med SEO-ansvarlig)

 

SEO 360:

SEO 360 er det "nye" vi tilbyr våre kunder gjennom SEO. Dette produktet går ut på backlinks og content på hjemmesider til kunder. Dette har en positiv virkning for SEO'en på hjemmesiden til kunden, og er EKSTRA viktig for mindre/nyoppstarta kunder.

Vår SEO 360-løsning inkluderer også SEO-onsite.

Hvilke kunder passer våre SEO-pakker for?

SEO Start:

SEO Start er vår minste pakkeløsning, og gir kunden mulighet til å velge 1 søkeord for optimalisering. Dette er som regel veldig små kunder, hvor det ikke finnes nok søk på alternative varienter til et søkeord/tjeneste kunden holder på med. Pakken passer også til kunder som ønsker å prøve ut vårt SEO-produkt, for å se effekt osv.

SEO Standard:

SEO Standard er vår vanlige pakkeløsning, og gir kunden mulighet til å velge opp til 5 søkeord for optimalisering. De fleste av våre kunder havner under denne pakken. Dette er kunder som ønsker å trekke til seg ekstra organisk trafikk, ofte gjennom et mer generelt søkeord som "frisør Gjøvik", men ønsker også å være synlig på alternative søkeord som "frisør Gjøvik pris" eller "frisør Gjøvik time" osv.

SEO Pro:

SEO Pro er vår større pakkeløsning, og gir kunden mulighet til å velge opp til 10 søkeord for optimalisering. Disse kundene er som regel relativt store, har mer budsjett å rutte med, og ønsker å oppnå mest mulig synlighet organisk. Disse pakkene egner seg spesielt bra til kunder som har en del produktkategorier på nettbutikken sin, eller som tilbyr en del ulike tjenester hvor det finnes mye søk på disse.

SEO Enterprise:

SEO Enterprise er vår største pakkeløsning, og skaleres etter kundens behov. Pakken har et minimumskrav på 4 konsulenttimer per mnd, og kan som skaleres opp til så mange kunden ønsker, avhengig av behov. Før innsalg her må dette avklares med SEO-ansvarlig, for riktig timesetting.

Flotte kundecaser med enda flottere SEO-effekt

Gummi-Industri AS

Gummi-Industri har hatt SEO gjennom oss siden Januar 2022. Vi har fokusert på søkeordet "skytematter", som er kundes hovedprodukt. Kunden var originalt ikke synlig på dette ordet i det hele tatt, men etter å ha kjøpt SEO gjennom oss, ligger de nå og varierer mellom 1-4 plass.

Les mer

Rørlegger Trond E. Madsen

Rørleggermester Trond E. Madsen har hatt SEO gjennom oss siden Mai 2022. Kunden holder til i Ålesund, og vi har fokusert på søkeordet "rørlegger Ålesund".

Kunden var originalt på 6. plass på dette søkeordet, og er per i dag på 2. plass:) Neste mål er 1. plass her!

Les mer

Mikal Solhaug AS

Mikal Solhaug startet med SEO gjennom oss 01.09.2022. Kunden slet med en del artikler på navnet sitt (som også er firmanavnet) som handlet om en litt lei fortid. Blant annet var det en gammel NRK-artikkel her som tronet på toppen når man googlet "Mikal Solhaug".

Les mer

Hvordan jobber vi med SEO?

1. Innsalg

Ved innsalg av SEO på en kunde, vil det blir opprettet en onboarding samtale med en av våre prosjektledere. Før denne onboardingen, forer vi prosjektlederen med info før samtalen, om hva vi tenker er lurt å gå for når det kommer til søkeord hos kunden, og litt om konkurransenivået rundt søkeordet(ene) vi finner.

2. Onboarding

Vår prosjektleder kjører onboarding med kunden, hvor de finner mer ut av hva kunden ønsker å fokusere på, og viser gjerne frem vår forhåndsanalyse, og blir da enige om veien fremover. De sørger for å få tak i innlogg på siden, samt at vi får tilgang til kundens analytics, gitt at de har dette. Så tagger de oss i onboarding-caset i SalesForce.

3. Oppretting

Når oppstartsdato nærmer seg hos kunden, oppretter vi EPF-prosjekt gjennom det originale Setup-caset til kunden. Mer info om EPF finner du lengre ned på siden. Dette prosjektet blir satt på produktansvarlig. Denne personen er den som kommer til å utføre SEO-arbeidet på kunden og prosjektets SEO-tasks blir satt på denne personen.

4. Oppstart

Når avtalens oppstartsdato ankommer, starter vi SEO-arbeidet på kunden. Her jobber vi utifra disse ulike "taskene" som nevnt i punkt 3. Om kunden har signert en 360-avtale, vil vi her tidlig sende denne 360-bestillingen til vår tredjepart Klikko. I starten setter vi også opp vår effektsrapport (Data Studio/Looker rapport), hvor vi oppretter Google Analytics (UA) og GA4, GSC samt GTM (på alle nye SEO-avtaler). Vi legger også inn kundens hjemmeside i Accuranker, og legger inn søkeordene vi skal fokusere på.

5. Videre arbeid

Etter at effektsrapporten er satt opp, sjekker vi at kundens hjemmeside har grunnleggende SEO-elementer på plass. For eks, Sitemap og Robots.txt fil.

Videre vil vi optimalisere innholdet på selve hjemmesiden til kunden, knyttet opp mot hvilket søkeord kunden ønsker å rangere på. Her er det enkelte undersider på kundens hjemmeside som egner seg best til optimalisering. Avhengig av branjse og størrelse på siden, kan forsiden egne seg bedre til optimalisering mot et søkeord, sammenlignet med en tjeneste-side, og motsatt. Her utfører vi mange SEO-grep (forklaring på disse lengre ned på siden). Har tar vi for oss tittelstruktur på siden(e), også kjent som Headings. Metatittler, metabeskrivelser, alternative tekster på bilder (ALT-tekster), broken links, interne lenker, structured data (Schema) og mye mer.

6. Prosjektet nærmer seg "ferdig"

Etter at vi har gjort flesteparten av våre SEO-tasks, burde vi ha oppnådd ønsket effekt hos kunden, om alt har gått slik vi ønsket at det skulle. Av og til oppnår vi ikke det vi ønsker, og det kan være forskjellige årsaker til dette. En årsak som ofte går igjen, er mangelen på innhold på kundens hjemmeside. Det vil si at undersiden vi optimaliserer (eller forsiden), har alt for lite tekst og bilder på siden. Her pleier vi å sende kunden en mail hvor vi ber om tekst til siden vi jobber på. Det er ikke inkludert i avtalen at vi selv skriver tekst. Det finnes det flere årsaker til. Hovedårsakene er tidsbruken det tar oss, samt det faktum at vi ikke kjenner til nøyaktig hva kunden tilbyr, og vi ønsker ikke å skrive at kunden tilbyr det og det, om dette ikke er sant. Dette kan i værste fall få store konsekvenser for kunden.

Etter at alle taskene er fullført, får vi opp en månedlig "sjekk-up" task på prosjektet, hvor vi går over effektsrapporten. Her kan det hende vi trenger å gjøre flere forbedringer, endre litt på strategi osv. Om alt har gått på skinner, passer vi bare på at plasseringene til kunden på de ulike søkeordene ikke ramler.

Effektrapportering

Google Data Studio (GDS) / Looker Studio (nytt navn)

Vår effektsrapport

Effektsrapporten vi bruker, viser statistikk de siste 30 dagene (standard).

Link til rapporten som blir vist, finner du her

1. Plassering på søkeord (Accuranker)

Det første feltet i rapporten viser plasseringene på søkeordene vi har lagt til i Accuranker, og sammenligner med hvilken plassering søkeordene har hatt sist periode.

Her har kunden gått opp en plassering på søkeordet "tannlege raufoss", fra å være på 6. plass, til å nå ligge på 5. plass

Dette er hovedsøkeordet hos kunden, og resten som står der er enten firmanavnet på kunden (øverst), eller et par andre søkeord som kunden ønsket å se statistikk på, men som vi ikke fokuserer på.

Delen til venstre hvor det står "Gjennomsnittlig rangering" er mer "morsom" statistikk for kunden, og er ikke noe å henge seg opp i, da denne kan fort bli veldig høy avhengig av hva som ligger inne av søkeord til høyre her.

2. Visning og klikk på søketermer (GSC)

Dette feltet viser hvilke søkeord kundens hjemmeside har dukket opp på i Google, når folk har søkt på disse ordene. Antall visninger tilsier at kundens hjemmeside har blitt vist i brukerens søkeresultater.

Antall klikk tilsier at kundens hjemmeside har dukket opp på søkeordet i Google, og har i tillegg blitt klikket på av den besøkende.

CTR er klikkfrekvensen på et søkeord. Her tar man antall visninger på et søkeord, og deler det med antall klikk for å få en prosent.

3. Organisk trafikk (Google Analytics)

Dette feltet viser den organiske trafikken på hjemmesiden til kunden i tidsperioden. Det vil si, all trafikk som kommer inn på siden, gjennom SEO.

Dette er ikke trafikk som kommer gjennom at man:

  • Skriver inn domenet til kunden rett i nettleseren (eks: gulesider.no)
  • Trykker på annonser til kunden (Google, Facebook, Display osv)
  • Blir sendt til kundens hjemmeside via en link på f.eks Facebook-siden til kunden.

4. Økter på siden (GA)

Dette feltet viser antall økter på siden, gjennom organisk trafikk. Dette er ikke helt det samme som organisk trafikk alene, da denne statistikken tar for seg om en besøkende er inne på hjemmesiden flere ganger over relativt kort tid. Organisk trafikk viser mer unik trafikk på den måten.

Her vil man også kunne se hvor mange av de besøkende som bruker mobil og PC. Generelt bruker de aller fleste mobil, men i enkelte bransjer kan PC-bruk fortsatt domenere litt.

5. Oppnådde mål (per nå GA)

Dette feltet står tomt i mange rapporter, men vi er i gang med å få endret på dette feltet i rapporten. Vi har dessverre ikke en ETA på dette akkurat nå. Bildet her vil bli byttet ut når dette er på plass.

Et "mål" her er noe vi kan definere selv. Det kan være et klikk på tlf nummeret på kunden på hjemmesiden, klikk på eposten til kunden, eller innsendte kontaktskjemaer.

Vi har nylig satt opp slike i GTM, og vil ha som standard at vi måler klikk på tlf nummer, klikk på epost og innsendte kontaktskjemaer. Avhengig av kunde, kan det hende vi måler andre ting, men disse 3 er standaren vår.

Du som selger må huske på: 

SEO er et langtidsprosjekt

Det er viktig å nevne for kunden under innsalg av SEO, at dette er et langtidsprosjekt. Man vil ikke kunne oppnå topp-plasseringer etter noen dager eller et par uker. Det er også dessverre vanskelig å si nøyaktig hvor lang tid det tar før man kan se god effekt. Vi kan fint gjøre et arbeid, som gir søkeordene bedre plasseringer etter så kort tid som et par uker, men dette er bare små forbedringer. Over lengre tid og mye arbeid, vil plasseringene bli bedre. Så aldri lov kunden at de vil oppnå god effekt på kort tid. Fokuser heller på at det er et maraton, og at det kan ta noen måneder.

Oppstartsdato og annet viktig å nevne ved innsalg

Oppstartsdato på en SEO-avtale, skal være minimum 3 uker frem i tid fra datoen det blir solgt inn, med mindre annet er avklart med Customer Success.

Under innsalg er det viktig å tenke på forventningene til kunden. Har kunden skyhøye forventninger, prøv å rett på disse så tidlig som mulig. Det vil gi kunden mye bedre verdi om forventningene er greie fra start, og man vil unngå oppsigelser.

F.eks. Kunden vil være på topp på et søkeord med mye konkurranse i løpet av 1 uke. Dette er helt umulig, og absolutt ingen vil få til dette, verken oss eller andre byråer. Det er rett og slett ikke slik Google fungerer.

CMS systemer - Hvilke er greie for oss å jobbe i?

Kunders hjemmesider er bygget opp i utallige forskjellige CMS-systemer. Noen er helt umulige for oss å gjøre SEO på, mens andre er perfekte. Våre hjemmesider er laget i et CMS som heter Mono. Disse er perfekte for SEO! Vi har samlet sammen de CMS systemene som er innafor å jobbe i, de som er værre/krever godkjenning av Adrian eller Yngve for å kunne selge inn, og til slutt de vi aboslutt ikke kan jobbe i. Denne listen oppdateres jevnlig.

 

Listen finner du her.

Har du ikke tilgang? Hør med salgslederen din

SEO-begreper og forklaringer 

Analyseverktøy

SEO-begreper | Generell SEO

SEO-begreper | Generell SEO

FAQ